Translate

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ


Με τη συγγραφέα Δέσποινα Χατζή, είχαμε τη χαρά να κάνουμε κατά καιρούς αρκετές  συζητήσεις γύρω από θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της/μας: Λογοτεχνία, κλασσική και εναλλακτική ιατρική, ακτιβισμός, εθελοντισμός. 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το καινούργιο της βιβλίο με τον τίτλο "Οι Αλεξανδρινές" κι εμείς είμαστε από τους πρώτους που το αγκαλιάσαμε γιατί η Δέσποινα Χατζή  εκτός από αξιόλογη φίλη, είναι και  ταλαντούχα συγγραφέας αλλά και μια ισχυρή προσωπικότητα γυναίκας  με κύριο χαρακτηριστικό "να υπόσχεται λίγα και να κάνει πολλά". 

Οι "Αλεξανδρινές" είναι  το απαύγασμα της ζωής των Ελλήνων στη χώρα του  Νείλου από το 1905 μέχρι σήμερα. Από τις πρώτες ήδη σελίδες η συγγραφέας χτίζει  μια δυνατή γέφυρα με τον αναγνώστη. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο μέσα από τις αξιοθαύμαστες μακρινές διαδρομές στην Αίγυπτο, αφομιώνεις την  ιστορική γνώση μέσα από τα πολιτικά συμβάντα  της εποχής  και γίνεσαι κοινωνός μιας λακωνικής φιλοσοφίας.  Ευθύς απαρχής, η συγγραφέας φαίνεται να απαρνείται μελοδραματισμούς και μεγαλόστομα συμπεράσματα, αποδεικνύοντας  μέσα από τους πολυπρόσωπους χαρακτήρες του βιβλίου πως το ρηθέν "οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή" δεν ισχύει πάντα. Ένα καλογραμμένο βιβλίο-ποταμός που διαβάζεται απνευστί με εικόνες  ζωντανές, απρόβλεπτο τέλος  και μια περριρέουσα ατμόσφαιρα ικανή να ξεδιψάσει  και τα πιο βαθιά στρώματα της ψυχής. 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αλεξάνδρεια   1905.  Ο  Αγαμέμνονας και η Ουρανία Βρανά  ζουν  υπό την κηδεμονία του θείου τους και της  γαλλίδας συζύγου του. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Α’  Παγκόσμιος, ο  ευφυής  Αγαμέμνονας υψώνει  το ανάστημα του  στην αλεξανδρινή εμπορική κοινότητα, ενώ ο γάμος του με τη γοητευτική Σμυρνιά Αναστασία Γιάσογλου επισφραγίζει την πολυπόθητη  ευτυχία.
Η  αδελφή του Αγαμέμνονα,  Ουρανία,  μετά τον αδιέξοδο έρωτά της μ’  έναν  νεαρό Αιγύπτιο και τον άτυχο γάμο της,  γίνεται ένθερμη υποστηρίκτρια της Huda Shaarawi,  στέλνοντας  ένα μήνυμα εθνικής και φεμινιστικής αφύπνισης σε μια πανσπερμία γυναικών. Η επαναστατική της φύση την οδηγεί στην Ελλάδα του Μεταξά, αφήνοντας  στην Αλεξάνδρεια, στα έμπιστα χέρια του αδελφού της, την μεγάλη της κόρη Αικατερίνη. Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά   για  την Αικατερίνη  με φόντο τα οδυνηρά γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου.
Μισόν  αιώνα μετά, η αρχαιολόγος Κλειώ Αντύπα, κόρη της Αικατερίνης, καλείται να εργαστεί στο Κάιρο  προσκεκλημένη  του Ιταλού αρχαιολόγου  Φάμπιο Σορεντίνο.  Η επίσκεψη  «στὲς γειτονιὲς τὲς ἴδιες» της  Καβαφικής  Αλεξάνδρειας  φέρνει στο φως ένα  γεγονός  που έλαβε χώρα  στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942, ικανό να λυτρώσει  τρεις γενιές γυναικών.
«Μέσα από μια  μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, σκιαγραφείται   η ζωή των Ελλήνων στην χώρα του Νείλου  και την εμβληματική  Αλεξάνδρεια.  Την πόλη  της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων,  των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και  των χαμαιτυπείων».





















ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Εκπαιδεύτηκε στα κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων: Γ.Ν.Α «Λαϊκό» και Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» και εξειδικεύτηκε στον Ιολογικό έλεγχο. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Γ.Α.Ο.Ν.Α  «Άγιος Σάββας». Συμμετείχε σε Ιατρικά Συνέδρια, Επιμορφωτικά Προγράμματα Ιατρικών Εργαστηρίων και Εκπαιδευτικές Ημερίδες. Το 2012 συνταξιοδοτήθηκε.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τις εναλλακτικές θεραπείες: Ρεφλεξολογία και Ρέικι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2002.
Έργα της ίδιας : Μοιρογιασεμόλαδο (μυθιστόρημα), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό (νουβέλα), Έρωτας μαΐστρος (μυθιστόρημα) και Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα (μυθιστόρημα) που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας (2017)

Επικοινωνία με τη συγγραφέα









Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Πρακτικά από τις συναντήσεις του Γκουρτζίεφ 1941 - 1946

Περίληψη

Ο Γ.Ι. Γκουρτζίεφ ήταν ένας πνευματικός δάσκαλος Ελληνο-Αρμενικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (Gyumri) της σημερινής Αρμενίας και μεγάλωσε στο Καρς του Καυκάσου, ενώ ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου (Κεντρική Ασία, Αίγυπτο, Ελλάδα) σε αναζήτηση σχολών πνευματικής γνώσης.
Σε αυτό το έργο περιέχονται τα πρακτικά από συναντήσεις του Γκουρτζίεφ με έναν στενό κύκλο μαθητών του, τα οποία και διέσωσαν δύο προσωπικές μαθήτριές του, η Janet Flanner και η Solita Solano, και στη συνέχεια τα δώρισαν στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, καθιστώντας τα έτσι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.


Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ-ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

Ανακαλύψτε έντεκα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής ενός από τους πιο σπουδαίους ηγέτες και φιλοσόφους του εικοστού αιώνα –του Μαχάτμα Γκάντι– σε αυτή την έντονη και επίκαιρη εξερεύνηση του δρόμου της αλήθειας, όπως τη διηγείται ο εγγονός του Αρούν Γκάντι. 

Στο ταραχώδες κλίμα που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά τα μαθήματα είναι πιο πολύτιμα από ποτέ. 
Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας. Η φιλοσοφία της μη βίας απαιτεί χρόνο και υπομονή. 
Τα μαθήματα αυτά εναρμονίζονται με μια οικουμενική αντίληψη για το γνώθι σαυτόν, τη διαχείριση του θυμού, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τη φιλία και την οικογένεια, και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν έναν τρόπο να φέρουν μια θετική αλλαγή στον εαυτό τους και στον εύθραυστο κόσμο μας.